Van advertorials tot social media

YouTube virals

Youtube is een netwerk dat zich specialiseert in het publiceren van filmpjes die gemaakt zijn door de gebruikers. Er zijn allerlei soorten filmpjes te vinden, van: videoclips tot tutorials en van vertier tot betogen. Het kijken en delen van video is enorm populair en gebeurd steeds vaker. Af en toe doet zich een opmerkelijke situatie voor, een video wordt dan een viral wat zorgt voor veel aandacht en een goede mogelijkheid tot het verdienen van geld.

Wat is een viral?

Een video die een viral wordt is eigenlijk de wens van iedere marketeer, het kost nauwelijks geld en bereikt miljoenen mensen. Een viral biedt de mogelijkheid om veel geld te verdienen. Maar wat is een viral precies? Wanneer een video inhoud heeft die interessant is kan het zijn dat deze gedeeld wordt met vrienden, zij kunnen die op hun plaats weer delen met hun vrienden, en zo verder. Een video wordt uiteindelijk bekeken door vele duizenden soms zelfs miljoenen kijkers, terwijl de ontwikkelingskosten net zo duur kunnen zijn als normaal. Omdat er zoveel kijkers verzameld worden kan er geld verdiend worden aan de advertenties die er getoond worden.

Wat maakt het zo interessant?

In zeer korte tijd kunnen enorme aantallen mensen bereikt worden die allemaal de video te zien krijgen. De kosten blijven erg laag en het bereik is enorm. Daarbij kan er geld verdiend worden aan de advertenties die er getoond worden. Lage kosten en een enorm bereik dat nog geld oplevert ook dat is de droom van iedere marketeer.

Hoe maak je een viral

Dit is vragen naar de gouden sleutel, als hier een concreet antwoord op was had ieder bedrijf een viral actie gedaan. Een viral actie kan dan ook nooit gepland worden, er kan echter wel geprobeerd worden om een video te creëren die viral wordt. Virals kunnen erg verschillen, sommige zijn grappig, andere eng, treurig of verassend. Het gaat erom dat er een video gecreeerd wordt die de kijker automatisch aanzet tot delen. Er zijn vele pogingen geweest om dit te realiseren. Er zijn slechts enkele video's die het gelukt is om echt viral te worden.

Het onderstaande voorbeeld is een goed voorbeeld van een viral, die door vele miljoenen mensen is bekeken.